Frontal fibrosing alopecia. Wat als je haargrens wijkt?

Frontal fibrosing alopecia

Frontal fibrosing alopecia komt vooral voor bij 40+vrouwen. 
Wat zijn de oorzaken en hoe ga je ermee om?

Wat is frontal fibrosing alopecia (FFA)?

Frontal fibrosing alopecia, kortweg FFA, is een zeldzame aandoening die zich voornamelijk voordoet bij vrouwen in/na de overgang. De oorzaak is onbekend. De haarzakjes langs het gezicht/voorhoofd raken ontstoken en het haar valt uit, in een symmetrisch band van links naar rechts over het hoofd. Ook de wenkbrauwen kunnen uitvallen. FFA is een zeldzame vorm van de veelvoorkomende huidaandoening lichen planopilaris. In beide gevallen gaat het om haaruitval door ontstoken haarwortels, maar bij ‘gewone’ lichen planopilaris begint de haaruitval rond de kruin. In beide gevallen kan de huid geïrriteerd of branderig aanvoelen, maar dat hoeft niet.

Gaat het over?

Helaas, nee. De haaruitval begint meestal bij de wenkbrauwen of met een band vanaf het voorhoofd. Door littekenweefsel in de haarzakjes komt de haargroei niet meer terug. De oorzaken van FFA en van lichen planopilaris zijn onbekend.

Oplossingen voor frontal fibrosing alopecia

Dermatologen schrijven soms medicatie voor die het proces enigszins zouden kunnen vertragen (of het echt werkt is niet bewezen). Dat zijn echter wel stuk voor stuk ‘stevige’ middelen met bijwerkingen, zoals corticosteroïden, prednison en cyclosporine (bron: dermatologenwebsite huidziekten.nl).

Last van frontal fibrosing alopecia?

Kom gerust bij ons langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed een eerlijk advies. We dragen er graag aan bij dat je je niet meer onzeker voelt en je weer leuke dingen kunt gaan doen, zonder zorgen over je haar. Maak een afspraak.

 

Dat is ingrijpend, peperduur en het effect laat te wensen over. Bij vrouwen werkt transplantatie sowieso niet goed; dat heeft met hormonale processen te maken. Mensen met haarverlies gaan hier heel verschillend mee om. De een denkt: alle kleine beetjes helpen en ik neem bijwerkingen voor lief. De ander denkt: ik kan mijn geld wel beter besteden.