Hoe ga je om met uitvallend dun haar?

Telogeen effluvium - Diffuse Alopecia

Diffuse alopecia is een vorm van tijdelijk haaruitval.
Wat zijn oorzaken en hoe ga je ermee om?

Wat is telogeen effluvium - diffuse alopecia?

Diffuse alopecia is een vorm van tijdelijk haaruitval. Wat zijn de oorzaken van de haaruitval en hoe ga je ermee om?

Word je haar ineens dun en schemert overal de hoofdhuid er doorheen? Dan is er sprake van diffuse alopecia (ook wel genoemd: ‘telogeen effluvium’): geen kale plekjes maar verspreide haaruitval. De uitval heeft te maken met een verstoring in het haargroeiproces. 

Normaal gesproken heeft elke haar een groeifase (van enkele jaren), een overgangsfase (twee weken) en een rustfase (enkele maanden) en valt daarna uit. In de rustfase is er alweer een nieuwe haar aan het ontstaan in het haarzakje, die na een week of drie door de huid naar buiten groeit. Zo’n 80 procent van je haar is normaal gesproken in de groeifase. Bij diffuse alopecia is dit proces verstoort. Haren stoppen met groeien, komen massaal in de rustfase en vallen uit.

Gaat het over?

Meestal herstelt het zich weer helemaal, zodra de oorzaak wordt aangepakt. Maar er zijn ook chronische vormen van diffuse alopecia; de oorzaak is onbekend, maar schildkieronderzoek wordt aanbevolen.

 

Oorzaken van telogeen effluvium - diffuse alopecia

Je haar kan plotseling (tijdelijk) uitdunnen als gevolg van:

  • bepaalde medicijngebruik haaruitval kan een bijwerking zijn van allerlei verschillende geneesmiddelen 
  • een stofwisselingsstoornis (schildklier, hypofyse)
  • ziekte
  • zwangerschap
  • corona virus – besmetting
  • ondervoeding/vitaminegebrek (maar dit komt in Nederland niet of nauwelijks voor als oorzaak van haarverlies)
 

Het advies van MoveHs Hairsolutions bij teleogeen effluvium - diffuse alopecia

Meestal herstelt je haar volledig van diffuse alopecia. Bij tijdelijk haarverlies is een haarstuk of haarwerk vaak een voor de hand liggende, betaalbare oplossing. Het gaat immers weer over, dus het gaat er alleen om dat je de tijd kunt overbruggen. Je kunt een haarwerk kiezen dat zoveel mogelijk lijkt op je eigen haar of de gelegenheid aangrijpen om eens wat anders uit te proberen. Kom gerust langs om te ontdekken wat bij je past; wij nemen de tijd om met je mee te denken.

Een haartransplantatie is mogelijkheid maar ingrijpend, en peperduur. Bij vrouwen werkt transplantatie sowieso niet goed; dat heeft met hormonale processen te maken.