Verzamelnaam voor verschillende haaraandoeningen

Alopecia

Alopecia heeft vaak een enorme impact op het zelfvertrouwen.
Met haaroplossingen van MoveHs Hairsolutions wordt uw 
zelfvertrouwen hersteld en kunt u weer genieten van het leven.

Alopecia en haaruitval

Last van haaruitval, kale plekjes of volledig haarverlies? Dat heeft een naam: alopecia. Het is een veelvoorkomende haaraandoening, waarvan er verschillende vormen zijn. Alopecia kan voorkomen bij mannen, vrouwen en kinderen. Het heeft geen invloed op je gezondheid, maar vanwege de gevolgen voor je uiterlijk kan het een flinke psychische belasting zijn. 

Vormen van Alopecia

Alopecia kan een heel lichte vorm hebben: een kaal rond plekje op de hoofdhuid dat vanzelf weer weggaat. Het kan ook ernstiger vormen aannemen. De bekendste vormen zijn:

Gaat het over?

Het verloop van alopecia is nogal onvoorspelbaar: soms komt het haar snel weer terug, soms duurt het lang, soms blijft het weg. De lichte vorm (alopecia areata) gaat in 80 procent van de gevallen gewoon weer over. Bij sommige mensen wordt het erger en kan het overgaan in andere vormen, zoals alopecia totalis of universalis. In tegenstelling tot andere haaraandoeningen blijven er meestal wel haarwortels aanwezig, dus het haar kan weer terugkomen. Hoe langer het wegblijft, hoe kleiner de kans op herstel.

Oorzaken van alopecia

Alopecia betreft meestal een storing in het immuunsysteem. De haarwortels ontsteken; er groeien dan geen haren meer uit of alleen nog misvormde, broze haren. Aan je huid is verder niets te zien of te merken: het jeukt niet, schilfert niet en wordt niet rood. Je immuunsysteem valt als het ware je eigen haarwortels aan. Waarom dat gebeurt, is niet bekend. 

Het wordt vaak in verband gebracht met stress, maar dat is niet wetenschappelijk vastgesteld. Wel lijkt er samenhang te zijn met andere auto-immuunziektes, huidziekten (bijv. vitiligo) en allergieen. Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm; bij deze erfelijke vorm van alopecia dunt het haar bij vrouwen op dezelfde manier uit als bij mannen bij het ouder worden. Hier is dus geen sprake van een storing in het auto-immuunsysteem

Begrip voor alopecia

Alopecia zegt verder niets over je gezondheid. Maar al ben je verder kerngezond, het is en blijft naar om het te hebben. Het kan een flinke impact hebben op hoe je je voelt. Verdriet, onzekerheid of zelfs regelrechte wanhoop: we maken het allemaal mee. Lees de blogs op onze site er maar op na.

Oplossingen

Tegen alopecia worden allerlei verschillende middelen en therapieën ingezet, variërend van lotions en voedingssupplementen tot fotochemotherapie of het inspuiten van corticosteroïden. Al die middelen en therapieën hebben echter één ding gemeen: de effectiviteit ervan is – hoe graag we dat ook zouden willen – niet wetenschappelijk bewezen.

Andere veelvoorkomende vormen van haarverlies en alopecia

Haarverlies kan zich op veel manieren voordoen. Denk aan medische behandelingen bij kanker (chemo, radiotherapie) of brandwonden. Ook van alopecia worden in de medische wereld talloze vormen onderscheiden. We beperken ons hier tot het noemen van frontal fibrosing alopecia: deze komt het meest voor bij vrouwen in de menopauze. Met name haarwortels op het voorhoofd en in de wenkbrauwen worden daarbij onherstelbaar aangetast.

Het advies van MoveHs Hairsolutions bij alopecia

Afhankelijk van welke vorm je hebt, zijn er allerlei oplossingen mogelijk. Wij denken graag met je mee. In het algemeen geldt:

  • Zolang de alopecia onrustig en veranderlijk is, is het zonde om veel geld uit te geven aan haarstukken of extensions. Dan zijn er andere, tijdelijke oplossingen die volstaan.
  • Bij ernstige en langdurige alopecia is een haarwerk of haarstuk een goede investering. We laten je graag zien wat er zoal mogelijk is en geven je alle tijd om de oplossing te kiezen waar jij je het beste bij voelt.

Last van alopecia?

Kom gerust bij ons langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed een eerlijk advies. We dragen er graag aan bij dat je je niet meer onzeker voelt en je weer leuke dingen kunt gaan doen zonder zorgen over je haar. Maak een afspraak.