Alopecia universalis staat voor: volledig haarverlies

Alopecia universalis

Alopecia universalis staat voor: volledig haarverlies.
Naast je hoofdhaar, worden ook de haarwortels elders op je lichaam aangetast.

Alopecia universalis staat voor: volledig haarverlies. Naast je hoofdhaar, worden ook de haarwortels elders op je lichaam aangetast.

Alopecia universalis staat voor: volledig haarverlies. Bij deze vorm van alopecia verlies je niet alleen je hoofdhaar, ook de haarwortels elders op je lichaam worden aangetast. Wenkbrauwen en wimpers vallen uit, maar ook bijvoorbeeld schaamhaar, okselhaar en zelfs dons)haartjes op de rest van je lichaam kunnen verdwijnen.

Gaat het over?

Net als voor veel andere vormen van alopecia geldt ook voor alopecia universalis: het verloop is onvoorspelbaar. De haargroei kan (deels) terugkomen maar ook weer verdwijnen; zie ook de algemene pagina over alopecia. Spontaan herstel is altijd mogelijk. Desondanks geldt meestal: hoe langer het wegblijft, hoe kleiner de kans op herstel.

Oorzaken

Zie ook de algemene pagina over alopecia: het betreft meestal een storing in het immuunsysteem. De haarwortels ontsteken; er groeien dan geen haren meer uit of alleen nog misvormde, broze haren. Waarom dat gebeurt, is niet bekend. Het wordt vaak in verband gebracht met stress, maar dat is niet wetenschappelijk vastgesteld.

Haarwerken voor alopecia universalis

Bij deze vorm van alopecia loont het om te investeren in een goed haarwerk, dat niet snel slijt en dat je langere tijd kunt dragen. Daarom kiezen veel vrouwen met alopecia universalis voor een haarwerk van een goede kwaliteit echthaar. Maar ook andere soorten haar kunnen een prima oplossing zijn. Laat je goed informeren over soorten haar, monturen en bevestigingen, zodat je de oplossing kiest die het beste bij jou en je leefstijl past. En bij je portemonnee natuurlijk: een goede zorgverzekering kan een aanzienlijk deel bijdragen in de kosten.

Wenkbrauwen voor alopecia universalis

Wenkbrauwen zijn heel bepalend voor je uitstraling. Met permanent make-up (PMU) kun je mooie nieuwe wenkbrauwen laten zetten. PMU brengt pigmenten aan in de bovenste huidlagen, dus iets oppervlakkiger dan een tatoeage. Het pigment vervaagt langzaam; je moet het ongeveer elke twee jaar bijwerken. Laat je adviseren over de kleur die bij je haarwerk past en het model dat bij je gezicht past. Er zijn verschillende technieken (o.m. hairstroke, 3D-techniek, schaduwtechniek) met elk hun eigen effect.

Wimpers voor alopecia universalis

Wimpers vervangen is iets lastiger. Plakwimpers zijn in principe gemaakt om langs bestaande wimpers aan te brengen. Toch kan het, maar het vergt enige oefening en het gebruik van de juiste lijm. Overigens kun je het ontbreken van wimpers ook minder opvallend maken met eyeliner/permanent make-up rond je ogen.

Dit kan MoveHs Hairsolutions voor je betekenen

We denken mee over welke soort haarwerk voor jou het meest geschikt is en maken je wegwijs in de verschillende mogelijkheden. We adviseren je over zorgkostenverzekeringen. Voor permanent make-up kun je terecht bij onze PMU-specialiste. We leveren kunstwimpers en lijm van topkwaliteit; voor aanbrenginstructies kun je regelmatig terecht op onze open dagen. Weet je je niet goed raad met de impact die alopecia op je leven heeft, kun je het gesprek aangaan met onze (ervaringsdeskundige!) haarpsycholoog Saskia.

Heb je alopecia universalis en ben je op zoek naar oplossingen voor je uiterlijk? Kom gerust bij ons langs. Ons uitgangspunt: je hebt recht op een goed en eerlijk advies. We dragen er graag aan bij dat je je niet meer onzeker voelt en weer leuke dingen gaat doen, zonder zorgen over je haar. Maak een afspraak.