by MoveHs

Synthetisch haar verzorgen

Een synthetisch haarwerk geeft relatief weinig onderhoud bij het verzorgen en stylen van het haarwerk.
Het slijt doorgaans wel sneller.

Een synthetisch haarwerk geeft relatief weinig onderhoud, maar slijt doorgaans ook wat sneller. Heb je weinig tijd voor haarverzorging of draag je vanwege ziekte slechts tijdelijk een haarwerk, dan is het een goede keuze. Het model is in de fabriek al aangebracht, je hoeft het in principe zelf niet meer te modelleren.

Na enige tijd gaat de synthetische vezel vervilten en stugger worden. Vooral daar waar het haar de kleding raakt (dit effect is het sterkste bij synthetische kleding, dus draag bij voorkeur natuurlijke stoffen). Een stoombeurt kan dit weer tijdelijk verhelpen. Na verloop van tijd moet deze stoombeurt steeds vaker herhaald.

1. Synthetisch haar wassen

 • Kam je haarwerk voorzichtig met een kam of borstel door. Werk van onder naar boven. Zo ontwar je het haar zonder dat je kracht hoeft te zetten en voorkom je dat haren breken door het borstelen.
 • Maak een oplossing van ca. 1 liter lauw water en 20 ml. speciale shampoo voor synthetisch haar. Je mag beslist geen gewone shampoo gebruiken. Laat het haarwerk of haarstuk plm. 10 minuten in de oplossing liggen. Niet wringen of wrijven. Check de contourlijnen even extra op bijv. make-upresten.
 • Haal het uit het badje en spoel het goed uit onder de lauwe kraan.

2. Synthetisch haar verzorgen met special balsam

Na het wassen verzorg je het haar met special balsam voor synthetisch haar. Dat is een product dat de synthetische vezel zacht maakt, zodat het haar minder snel stug wordt.

 • Los ongeveer 20 ml. special balsam op in plm. 1 liter lauwwarm water. Leg je haarwerk 10 minuten in de oplossing. Je hoeft niets te doen: de balsam doet zijn werk zonder dat je hoeft te wrijven of te kneden.
 • Spoel het vervolgens licht uit onder een lauwwarme kraan, met de haarrichting mee.
 • Daarna maak je het handdoek-droog door een handdoek om het haar te doen en er zachtjes op te drukken.
 • Dan schud je het nog even een beetje uit en brengt het terug in model (scheiding op de juiste plek etc.).
 • Gebruik desgewenst nog een special conditioner (zie stap 3) op het handdoekdroge haar.
 • Laat het drogen op een standaard of pruikenkop. Zorg dat het kopje kleiner is dan het haarwerk, zodat het montuur niet uitrekt.

3. Synthetisch haar verzorgen met special conditioner

Met een special conditioner voor synthetisch haar voorkom je uitdroging van de synthetische vezel. De conditioner heeft een UV-filter die beschermt tegen de invloed van zonlicht. Je kunt het op twee manieren gebruiken:

 • Na het wassen en balsammen: dan breng je het onverdund over het hele (handdoekdroge) haarwerk aan; of
 • Dagelijks als onderhoud: dan verdun je de spray met water, in de verhouding een kwart spray, driekwart water.

4. Synthetisch haar stylen: do’s en don’ts

 • Draag je een synthetisch haarwerk, vermijd dan gewone haarspray! Dat is funest. Gebruik alleen een haarspray die speciaal voor synthetisch haar is. Gebruik het liever met mate, slechts om plukjes af te stylen.
 • Vermijd het gebruik van fohn, stijltang of andere warme stylingtools. De vezel kan in elkaar krimpen en verschroeien en dan is je haarwerk onherstelbaar beschadigd. Begint je haarwerk uit model te raken, vraag dan je haarwerkspecialist om het voor je te stylen of vraag evt. advies over de mogelijkheden om dit zelf te doen. Voor sommige synthetische vezels is warmtestyling tot een bepaalde temperatuur wel mogelijk, maar de afstelling en het gebruik van het apparaat komt heel precies, ga dus zelf niet experimenteren.
 • Vermijd om dezelfde reden de sauna.

Bekijk nu onze video