Haarwerken. Welke soorten zijn er? Een spoedcursus

Soorten haarwerken

Wat is een haarwerk? Welke soorten zijn er? Hoe kies je een haarwerk?
Lees onze spoedcursus en raadpleeg de checklist.

Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haarverlies. Bij mannen en bij vrouwen. Hoe ga je ermee om?

Praktisch alle mannen hebben het: haarverlies bij het ouder worden. Minder bekend is dat ook heel veel vrouwen deze vorm van haarverlies hebben. Het begint meestal op de kruin, bij de scheiding (vrouwen) of bij het voorhoofd (mannen). Het haar wordt daar dunner en valt uit. Er komen ‘misvormde’ haartjes die niet meer goed kleuring of permanent kunnen vasthouden. Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haarverlies, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het overkomt miljoenen mensen.

Gaat het over?

De haarwortels/haarzakjes verdwijnen en het haar komt niet meer terug.

Wat is een haarwerk?

Je spreekt van een haarwerk als het je hele hoofd bedekt: een zogeheten fullcap oftewel volledig montuur. In de volksmond ook wel: pruik. Maar die term gebruiken haarwerkers liever niet (wat ons betreft draag je een pruik met carnaval). Naast haarwerken zijn er ook haarstukken. Het woord zegt het al: die zijn voor een bepaald stuk van je hoofdhuid, waar een kale of uitgedunde plek zit.

Soorten haarwerken

Ga je voor het eerst op zoek naar een haarwerk? Dikke kans dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Je komt heel veel termen tegen en die zeggen je waarschijnlijk helemaal niks. Dus tja… how to bluff your way in de wondere wereld der haarwerken? Deze spoedcursus helpt je alvast op weg:

Confectiehaarwerken

Confectiehaarwerken: synthetische haarwerken met een kant-en-klaar model erin. Even googelen en je vindt er duizenden, vooral van grote (vaak Amerikaanse) merken. Er zijn in confectiehaarwerken flinke verschillen in prijs en kwaliteit. De kwaliteit wordt met name bepaald door het montuur (dat is de drager waarop het haar is bevestigd) en het soort synthetische vezel waarvan het haar is gemaakt. Bij MoveHs Hairsolutions hebben we welbewust gekozen voor een beperkt aantal merken confectiehaarwerk (o.m. Belle Madam en Sentoo). Deze merken hebben we geselecteerd vanwege de goede pasvorm, het draagcomfort en de fijnere haarvezels, die natuurlijker vallen.

Dat is ingrijpend, peperduur en het effect laat te wensen over. Bij vrouwen werkt transplantatie sowieso niet goed; dat heeft met hormonale processen te maken. Mensen met haarverlies gaan hier heel verschillend mee om. De een denkt: alle kleine beetjes helpen en ik neem bijwerkingen voor lief. De ander denkt: ik kan mijn geld wel beter besteden.

De belangrijkste verschillen in confectiehaarwerk op een rij (te beginnen met de goedkoopste soorten):

  • Machinaal vervaardigde haarwerken: dit zijn de meest voordelige haarwerkjes. Je herkent de machinale vervaardiging aan het ronde stiksel bij de kruin aan de binnenzijde. Het haar valt daardoor soms wel een beetje vreemd. Dat komt ook omdat ze eigenlijk gemaakt zijn om over het eigen haar te dragen, voor wie er eens anders uit wil zien.
  • Monturen met trenzen: in deze haarwerken is het haar op strookjes bevestigd. In veel monturen zijn trenzen gecombineerd met gaas.
  • Monturen van monofilament en lace: in deze haarwerken is het haar op gaas bevestigd. Dat ziet er natuurlijker uit dan de trenzen. Er zijn allerlei soorten gaas, die allemaal anders aan kunnen voelen: grover, fijner, al dan niet rekbaar enz. De fijnste soort wordt lace genoemd. Langs het voorhoofd zit vaak een stuk lace, omdat het er natuurlijker uitziet.

Semi maatwerk

Semi-maatwerk haarwerken: haarwerken van echt haar, dat is gemonteerd op een kant-en-klaar montuur van gaas (lace en monofilament). Vooraf wordt de maat van je hoofd opgemeten; caps zijn er in de maten 46 t/m 60. Vervolgens kies je welke soort montuur je het prettigste vindt. En kies je zelf de lengte, de kwaliteit en de kleur van het haar, en of het gekruld is of steil. Ook de gewenste knoopdikte en de knooprichting worden met je besproken. Doorgaans wordt het haarwerk na 12 tot 16 weken geleverd. (De exacte levertijd hangt samen met de gekozen haarkwaliteit; ontschubd haar bijvoorbeeld knoopt veel sneller dan Europees haar.) Vervolgens mag je in de kappersstoel plaatsnemen en wordt het model erin geknipt.

Bij MoveHs Hairsolutions werken we met twee bevestigingsmethoden: samen kijken we welke methode het beste bij je past. Betreft het haarverlies het grootste deel van je hoofdhuid, dan is een volledig haarwerk vaak de beste optie. Maar wat het ook wordt, je hoeft niet over een nacht ijs te gaan. Bij ons krijg je alle tijd om de mogelijkheden te verkennen en tot een oplossing te komen waar je je goed bij voelt.

Semi-maatwerk haarwerken zijn duurder dan confectiehaarwerken. De prijs hangt af van het merk, de kwaliteit van het montuur, de kwaliteit van het haar (echt haar is er in vele kwaliteiten!) en zelfs van hoe het haar geknoopt is. Meestal geldt: hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder het haarwerk en hoe langer het meegaat. Maar in de haarwerkenwereld geldt net zo goed als bijv. in de modewereld: ook hier kan de merknaam mede bepalend zijn voor de prijs.

Maatwerk haarwerken

Maatwerk haarwerken: bij maatwerk wordt er eerst een mal gemaakt van je schedel. Bij MoveHs Hairsolutions werken we met gips en contramallen: dat is het meest nauwkeurig. Het montuur krijgt dan precies de vorm van jouw hoofd. Op dat montuur wordt het haar van jouw keuze geknoopt. 

Bij MoveHs Hairsolutions is de mal een eenmalige investering; wij bewaren die voor je, de mal gaat vele jaren mee. Ook voor maatwerk geldt: je kiest zelf de lengte, de kwaliteit en de kleur van het haar, en of het gekruld is of steil. Doorgaans wordt het haarwerk na 12 tot 16 weken geleverd. (Ook hier geldt: de exacte levertijd hangt samen met de gekozen haarkwaliteit; ontschubd haar bijvoorbeeld knoopt veel sneller dan Europees haar). Vervolgens mag je in de kappersstoel plaatsnemen en wordt het model erin geknipt

Permanent en semi-permanente haarwerken

Permanente en semi-permanente haarwerken: deze haarwerken worden op maat gemaakt en voor een langere periode op je hoofdhuid bevestigd met een speciale lijm. Je zet je haarwerk niet op en af zoals een gewone cap/montuur, maar draagt het continu. Je slaapt en doucht er dus ook mee. Om de 4-6 weken ga je terug naar je haarwerkleverancier voor reiniging en nieuwe bevestiging.

Ga je voor een natuurlijke look en zo veel mogelijk bewegingsvrijheid? Kom dan kennismaken met MoveHs Hairsolutions. Wij zijn gespecialiseerd in haarwerken, haarstukken en haaraanvullingen van de beste kwaliteit echt haar: onbehandeld Europees echthaar. Je kunt bij ons ook terecht voor de betere confectiehaarwerken en voor andere oplossingen bij haaruitval/alopecia.